piątek, 16 listopada 2012

Substancje zawarte w kosmetykach- część I


Witam was moje kochane :)
Postanowiłam przybliżyć sobie (a przy okazji i wam) nazwy i właściwości substancji, które zawarte są w kosmetykach bardzo często przez nas używanych.
W dzisiejszym poście opiszę wam cztery główne substancje, które zawarte są w szamponach i innych kosmetykach myjących.

Zielonym kolorem oznaczyłam substancje, które nie są szkodliwe lub są neutralne dla naszej skóry i włosów.
Czerwonym kolorem zaznaczyłam substancje negatywnie działające na nasz organizm.



COCAMIDOPROPYL BETAINE

Nazwa zwyczajowa: Kokamidopropylobetaina



Jest to amfoteryczna substancja powierzchniowo czynna, przeważnie pochodzenia roślinnego. Stosowana głównie w preparatach myjących, szczególnie w szamponach. Usuwa zanieczyszczenia znajdujące się na powierzchni skóry i włosów. Działa pianotwórczo, stabilizująco i poprawia jakość piany w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Substancja ta jest bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych, łagodzi ewentualne działanie drażniące anionowych substancja powierzchniowo czynnych.

Bezpieczeństwo

Cocamidopropyl betaine jest bezpiecznym składnikiem stosowanym przede wszystkim w produktach spłukiwanych, nie ma jednak większego zastosowania w produktach pozostających na skórze (przez co nie można stwierdzić, czy nie powoduje przez nie podrażnień).





SODIUM LAURETH SULFATE

Nazwa zwyczajowa: Sól sodowa oksyetylenowanego i siarczanowanego alkoholu tłuszczowego

SODIUM LAURYL SULFATE

Sodium Lauryl Sulfate = SLS
Sodium Laureth Sulfate = SLES


Anionowe substancje powierzchniowo czynne. Są tanimi, silnymi detergentami syntetycznymi, mającymi dobre właściwości pianotwórcze. Często stosowane w przemyśle chemicznym m.in. do odtłuszczania oraz mycia urządzeń i pomieszczeń. Obecnie są niemal w każdym szamponie i odżywce do włosów. Pozostają na ciele przez około 5 dni przy jednorazowym stosowaniu. Powodują przesuszenie się skóry i włosów, zaburzają wydzielanie łoju i potu, wywołują łupież, alergie, świąd i wypryski. Przyczyniają się do powstawania plam, guzków zapalnych i cyst ropnych, podrażniają oczy oraz spojówki, mogą spowodować rozwój zaćmy u dorosłych. Są szczególnie szkodliwie dla skóry niemowląt, dzieci i okolic narządów płciowych. Mogą spowodować nieżyt nosa w razie dostania się do jamy nosowej. Przenikają ze skóry do krwi, są metabolizowane w wątrobie, mogą kumulować się w tkankach. Obniżają stężenie estrogenów, co może wzmagać niekorzystne objawy u kobiet w okresie menopauzy. Mogą uszkodzić układ nerwowy i układ odpornościowy skóry oraz mogą indukować nowotwory i uszkadzać spermatogenezę, czy owogenezę. Uszkadzają osłonki włosów, powodując łamliwość i rozdwajanie się włosów. Mogą również prowadzić do ich wypadania. Nie powinno się ich stosować w okresie ciąży i laktacji. U osób z cerą trądzikową mogą powodować nadmierne tłuszczenie się skóry, która „broni się” wydzielając łój- powoduje to skutek odwrotny od zamierzonego. 



Sodium Laureth Sulfate









Bezpieczeństwo
W wielu publikacjach internetowych mowa jest o rakotwórczym działaniu SLS i SLES (Sodium Laureth Sulfate jest najczęściej używany do produkcji kosmetyków). Jednak są to informacje niezweryfikowane, ponieważ w publikacjach naukowych SLES nie powoduje działania rakotwórczego (w kosmetykach jest go zbyt mało, aby mógł działać bardzo negatywnie na nasz organizm). Może jedynie wywoływać ewentualne działanie drażniące.


COCAMIDE MEA
Nazwa zwyczajowa: Monoetanoloamid kwasów tłuszczowych z oleju kokosowego


Jest to lipofilowa, niejonowa substancja powierzchniowo czynna, nierozpuszczalna w wodzie, niestabilna chemicznie, najczęściej pochodzenia roślinnego. Jest substancją myjącą, która usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Jest emulgatorem, który umożliwia powstawianie emulsji (emulsja powstaje przez wymieszanie fazy wodnej z fazą olejową). Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość i konsystencję piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Stosowana jako renatłuszczacz w preparatach myjących. Mycie ciała czy włosów powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych, dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową. Hamuje powstawanie zapaleń, może wytworzyć nitrozaminy (najgroźniejsze trucizny środowiskowe pochodzenia mikrobiologicznego. Mogą występować w żywności i organizmie człowieka w wyniku reakcji azotynów i ich tlenków z aminami.)









Mam nadzieję, że post was zaciekawił i czegoś nauczył :)
Dajcie znać w komentarzach co uważacie na temat postów o takiej tematyce. Jesteście nimi zainteresowane?

Zdjęcia pochodzą z grafiki google.

11 komentarzy:

  1. Że też chciało Ci się o tym pisać, brawo. Teraz wiem co mam w butelkach;p

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł na temat! też myślałam,żeby o tym pisać, ale chyba skoncentruję się raczej na "naturalnych" składnikach. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dużo ciekawych i przydatnych informacji ;) Co ciekawe SLS znajduje się...w szamponach dla dzieci! O_o

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy post, teraz już coś mniej więcej wiem czym się "pindruję" :P

    OdpowiedzUsuń
  5. swietny pomysl :) tym bardziej ze jest tu wiele ciekawych i przydatnych informacji a my nie wiemy co na siebie "wylewamy i wklepujemy" :D super!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy post. Niestety wybor produktow bez SLS jest bardzo ograniczony- na razie nie udalo mi sie znalezc takiego, ktory by mi w pelni odpowiadal

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie posty są potrzebne. Zawsze warto dowiedzieć się czegoś nowego!

    OdpowiedzUsuń
  8. great post!!! i follow you now ;)
    i would love to follow me back because love your blog!!
    kisses
    http://blogcashmeremafia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. fajne, nigdy nie myślałam nawet jak wygląda SLS! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne zestawienie, będę czekać na ciąg dalszy :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...