poniedziałek, 28 stycznia 2013

Substancje zawarte w kosmetykach- część IV


Hej :)
Na dziś przygotowałam dla was kolejną część dotyczącą składników kosmetycznych.
Mam nadzieję, że przyjemnie będzie się wam ją czytało :)


Zielonym kolorem oznaczyłam substancje, które nie są szkodliwe lub są neutralne dla naszej skóry i włosów.
Czerwonym kolorem zaznaczyłam substancje negatywnie działające na nasz organizm.


CITRIC ACID

Nazwa chemiczna: Kwas 2-hydroksy-1,2,3- propanotrikarboksylowy
Nazwa zwyczajowa: Kwas cytrynowy
Inne nazwy: Zitronensäure, Acidum citricum








Citric Acid należy do grupy alfahydroksykwasów (AHA). Jest substancją rozpuszczalną w wodzie, pochodzenia roślinnego. Występuje w postaci bezbarwnych, przeźroczystych kryształków (lub krystalicznego proszku) bardzo dobrze rozpuszczalnych w wodzie, alkoholu i eterze. Substancja występująca we wszystkich organizmach żywych. Występuje naturalnie w przyrodzie, w roślinach i organizmach zwierzęcych. Substancja wykazuje działanie keratolityczne, czyli złuszczające, dzięki czemu usuwa przebarwienia i rozjaśnia skórę (często znajduje się w peelingach). Pełni rolę sekwestranta, czyli substancji, która kompeksuje jony metali, dzięki czemu zwiększa trwałość kosmetyku oraz jego stabilność, jest również regulatorem pH.







GLYCERIN

 

Nazwa chemiczna: 1,2,3-propanotriol
Nazwa zwyczajowa: Gliceryna








Gliceryna jest słodką, przeźroczystą cieczą o konsystencji syropu. Dzięki swojej budowie należy do alkoholi (jest alkoholem trójwodorotlenowym). Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i alkoholu, nie rozpuszcza się w tłuszczach. W wysokich stężeniach działa antyseptycznie (może jednak przy zbyt wysokim stężeniu podrażnić błony śluzowe). Jest to hydrofilowa substancja nawilżająca (mająca skłonność do łączenia się cząsteczek chemicznych z wodą). Gliceryna ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka: jest promotorem - ułatwia transport innych substancji w głąb skóry. Sprawia, że skóra jest miękka, gładka i elastyczna. Jednak przy niedostatecznej wilgotności powietrza szybko pozbywa naszej skóry wody, co często doprowadza do wysuszenia naskórka. Jest również humektantem, czyli zapobiega krystalizacji (wysychaniu) masy kosmetycznej przy ujściu butelki, tuby itp. Wspomaga działanie konserwujące poprzez obniżenie aktywności wody, która jest doskonałą pożywką dla drobnoustrojów.
Gliceryna jest substancją o różnym pochodzeniu. Może mieć pochodzenie zwierzęce (łój), roślinne (oleje- kwasy tłuszczowe) lub petrochemiczne (z destylacji ropy naftowej). Określenie „Glycerin Vegetal” odnosi się do gliceryny pochodzenia roślinnego. 
Jest głównym składnikiem popularnych i dobrze nam znanych mydeł glicerynowych.





METHYLCHLOROISOTHIAZOLINONE

 

Nazwa chemiczna: 5-chloro-2-metylo-3(2H)-izotiazolon
Nazwa zwyczajowa: Metylochloroizotiazolinon






Jest to substancja rozpuszczalna w wodzie, pochodzenia chemicznego. Bezpieczna dla środowiska – biodegradowalna, jednak ma działanie silnie alergizujące oraz oddziaływuje na układ nerwowy człowieka. Jest substancją konserwującą, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni kosmetyk przed zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).






Bezpieczeństwo
Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 0,0015%. Przy wyższym stężeniu może dojść do wystąpienia alergii, a nawet poparzeń. 






Mam nadzieję, że znów wam przybliżyłam trochę chemii kosmetycznej :) Miłego dnia piękne kobiety :)

Zdjęcia pochodzą z grafiki Google

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...