Hej :)
Na dziś przygotowałam dla was kolejną część dotyczącą składników kosmetycznych.
Mam nadzieję, że przyjemnie będzie się wam ją czytało :)
Zielonym kolorem oznaczyłam substancje, które nie są szkodliwe lub są neutralne dla naszej skóry i włosów.
Czerwonym kolorem zaznaczyłam substancje negatywnie działające na nasz organizm.
CITRIC ACID
Nazwa
chemiczna:
Kwas 2-hydroksy-1,2,3- propanotrikarboksylowy
Nazwa
zwyczajowa:
Kwas cytrynowy
Inne nazwy:
Zitronensäure,
Acidum citricum
Citric
Acid należy do grupy alfahydroksykwasów (AHA). Jest substancją
rozpuszczalną w wodzie, pochodzenia roślinnego. Występuje w
postaci bezbarwnych, przeźroczystych
kryształków (lub krystalicznego proszku) bardzo dobrze
rozpuszczalnych w wodzie, alkoholu i eterze. Substancja występująca
we wszystkich organizmach żywych. Występuje naturalnie w
przyrodzie, w roślinach i organizmach zwierzęcych. Substancja
wykazuje działanie keratolityczne, czyli złuszczające, dzięki
czemu usuwa przebarwienia i rozjaśnia skórę (często znajduje się
w peelingach). Pełni rolę sekwestranta, czyli substancji, która
kompeksuje jony metali, dzięki czemu zwiększa trwałość kosmetyku
oraz jego stabilność, jest również regulatorem pH.
GLYCERIN
Nazwa chemiczna: 1,2,3-propanotriol
Nazwa zwyczajowa: Gliceryna
Gliceryna jest słodką, przeźroczystą cieczą o
konsystencji syropu. Dzięki swojej budowie należy do alkoholi (jest
alkoholem
trójwodorotlenowym). Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i
alkoholu, nie rozpuszcza się w tłuszczach. W wysokich stężeniach
działa antyseptycznie (może jednak przy zbyt wysokim stężeniu
podrażnić błony śluzowe). Jest to
hydrofilowa substancja nawilżająca (mająca skłonność do
łączenia się cząsteczek chemicznych z wodą). Gliceryna ma
zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka: jest
promotorem - ułatwia transport innych substancji w głąb skóry.
Sprawia, że skóra jest miękka, gładka i elastyczna. Jednak przy
niedostatecznej wilgotności powietrza szybko pozbywa naszej skóry
wody, co często doprowadza do wysuszenia naskórka. Jest również
humektantem, czyli zapobiega krystalizacji (wysychaniu) masy
kosmetycznej przy ujściu butelki, tuby itp. Wspomaga działanie
konserwujące poprzez obniżenie aktywności wody, która jest
doskonałą pożywką dla drobnoustrojów.
Gliceryna
jest substancją o różnym pochodzeniu. Może mieć pochodzenie
zwierzęce (łój), roślinne (oleje- kwasy tłuszczowe) lub
petrochemiczne (z destylacji ropy naftowej). Określenie „Glycerin
Vegetal” odnosi się do gliceryny pochodzenia roślinnego.
Jest głównym składnikiem popularnych i dobrze nam znanych mydeł glicerynowych.
METHYLCHLOROISOTHIAZOLINONE
Nazwa chemiczna: 5-chloro-2-metylo-3(2H)-izotiazolon
Nazwa zwyczajowa: Metylochloroizotiazolinon
Jest to
substancja rozpuszczalna w wodzie, pochodzenia chemicznego.
Bezpieczna dla środowiska – biodegradowalna, jednak ma działanie
silnie alergizujące oraz oddziaływuje na układ nerwowy człowieka.
Jest substancją konserwującą, która uniemożliwia rozwój i
przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni
kosmetyk przed zakażeniem mikroorganizmami, które możemy
wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając
krem palcem).
Bezpieczeństwo
Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w
ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji
konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w
produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w
gotowym produkcie to 0,0015%. Przy wyższym stężeniu może dojść do wystąpienia alergii, a nawet poparzeń.
Mam nadzieję, że znów wam przybliżyłam trochę chemii kosmetycznej :) Miłego dnia piękne kobiety :)
Zdjęcia pochodzą z grafiki Google
Właśnie tak, trzeba czytać etykiety ;)
OdpowiedzUsuń