poniedziałek, 28 października 2013

Olej jojoba Macrovita: tłoczony na zimno olejek z kompleksem witamin E+C+F 100ml - mieszanka trzech różnych olejów


Cześć :)
Dzisiaj kilka słów na temat olejku jojoba reklamowanego pod nazwą: olejek kosmetyczny BIO-JOJOBA- tłoczony na zimno z kompleksem witamin E+C+F MACROVITA: 99,5% SKŁADNIKÓW POCHODZENIA NATURALNEGO.


Na początku zacząć trzeba od tego, że nie jest to czysty olejek jojoba tylko mieszanka 3 różnych olejów i innych składników. Rozłóżmy więc skład na czynniki pierwsze:



Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil- zimnotłoczony, złoty olej z ziaren jojoba. Jest to płynny wosk o kolorze żółtym o lekko orzechowym zapachu. W temperaturze poniżej 8°C tężeje. Może być podgrzewany nawet do 300°C i nie zmienia swoich właściwości. Olej jojoba nie jełczeje, ma bardzo długi okres trwałości. Jojoba odżywia, zmiękcza, nawilża i natłuszcza skórę i włosy. Swoją budową chemiczną zbliżony do sebum (łój wydzielany przez ludzką skórę). Można stosować go do każdego rodzaju cery. Cera sucha produkuje zbyt mało sebum. Olej z jojoby doskonale zastąpi te niedobory i zapobiegnie wysuszeniu skóry. Odżywi ją i nawilży. Zachowuje naturalny kwaśny odczyn skóry. Cera tłusta nadmiernie wydziela sebum i jest skłonna do wyprysków. Olej jojoba reguluje (hamuje) wydzielane sebum. Przyśpiesza regenerację komórek skóry łagodzi stany zapalne. Przy łupieżu, egzemach i łuszczycy działa nawilżająco i kojąco. Jest bakteriostatyczny, dodawany do preparatu wydłuża jego okres trwałości. Używany do masażu bolących mięśni, pomocny przy reumatyzmie (dzięki kwasowi mirystynowemu) i podrażnieniach skóry. Ponieważ nie ma charakterystycznego zapachu, jest również stosowany jako nośnik do perfum. Perfumy na bazie oleju jojoba nie są tak lotne, jak na bazie alkoholu i ich trwałość jest dużo większa. Olej z jojoby stosowany jest zarówno jako olej bazowy, jak i składnik aktywny.  

Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil- olej z nasion krokosza barwierskiego (rośliny podobnej do ostu). Olej zawierający sporo kwasu linolenowego, dzięki czemu jest szczególnie korzystny dla skóry. Ma działanie odżywcze, regenerujące, przeciwzmarszczkowe. W kosmetyce stosowany głównie jako składnik aktywny. 

Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil- olej ze słodkich migdałów, cechuje się łagodnością, jest bardzo dobrze tolerowany, stąd często używany w kosmetykach dla niemowląt. Olej migdałowy jest bardzo dobrym zmiękczaczem, łatwo się wchłania, dobrze wygładza skórę.  

Tocopheryl Acetate- estrowa forma witaminy E. Nadaje blasku, kondycjonuje włosy, działa przeciwstarzeniowo. 

Ascorbyl Palmitate- (estrowa forma witaminy C, Palmitynian askorbyl), antyoksydant (przeciwutleniacz), spowalnia procesy starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Wykazuje umiarkowane działanie eksfoliacyjne (złuszczające). Wyrównuje koloryt skóry oraz rozjaśnia plamy i przebarwienia. Po przejściu przez naskórek stymuluje syntezę kolagenu i hamuje destrukcję włókien kolagenowych, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia. Wykazuje ochronny wpływ w stosunku do promieniowania UVA i UVB, ma również korzystny wpływ na skórę po opalaniu, zmniejsza powstały rumień. Działa także przeciwzapalnie.

Linoleic acid -kwas linolowy. Odpowiada on za nawilżenie skóry oraz przyspiesza jej odnowę. Ponadto reguluje on czynności gruczołów łojowych, redukuje plamy i przebarwienia. Jego szerokie zastosowanie sprawia, że jest składnikiem mydeł, kremów i balsamów, które wygładzają i nawilżają skórę, redukują pęknięcia i szorstkość. Kwas linolowy jest także naturalnym składnikiem sebum.

Phenoxyethanol- 2-fenoksyetanol. Związek z grupy alkoholi o działaniu konserwującym. Dodawany w minimalnej ilości w celu zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktu.
Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed zakażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem). 

Caprylyl Glycol- glikol kaprylowy. Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. W preparatach myjących stosowany jako substancja renatłuszczająca. Substancja zapobiegająca wysychaniu kosmetyku oraz krystalizacji przy ujściu butelki 

Ethylhexylglycerin- alkilowa pochodna eteru gliceryny – konserwant pochodzenia naturalnego. Powoduje nawilżenie i natłuszczenie skóry. Pozwala na uzyskanie biostabilnych układów bez dodatku konserwantów. 
Jak widać skład jest naprawdę dobry mimo iż nie jest to czysty olejek jojoba :) 
Sam olejek jojoba jest ma naprawdę szerokie zastosowanie i jest przeznaczony dla każdego typu skóry, o czym mogliście przeczytać powyżej.

Ale jakie jest jego działanie według producenta? Przeczytajmy:


To teraz czas na moją opinię :)
To co pokochałam w tym olejku to bardzo szybkie i praktycznie całkowite wchłanianie. Gdy nałożymy go wieczorem na twarz to po przebudzeniu na naszej skórze nie będzie po nim śladu, ewentualnie będzie go naprawdę mało. Resztki można zmyć z łatwością letnią wodą. Bardzo lubię go stosować, ponieważ bardzo dobrze nawilża, a ja niestety mam suchą skórę. Po jego użyciu skóra jest gładka i miła w dotyku. Bardzo łatwo go również zmyć. Działa przeciwłupieżowo- przetestowałam to działanie na głowie brata, bo ja nie mam problemów z łupieżem (nałożyłam olejek na skórę głowy około pół godziny przed myciem). Po umyciu głowy i włosów nie było ani śladu po ogromnym łupieżu jaki miał mój brat! Gdzieniegdzie widziałam jakieś pojedyncze białe płatki, ale było ich może z 6. 
Po nałożeniu na same włosy są one nawilżone, wygładzone i lśniące. W przypadku innych olei, gdy nałożyłam je na końcówki wyglądały one na przetłuszczone, jednak ten olej tego nie robi. Ja mam tendencję do nakładania na włosy sporej ilości różnego rodzaju serów, eliksirów itp., a w przypadku tego oleju nawet jak dałam go sporo na włosy, to efektu przetłuszczenia nie miałam. Może jest to spowodowane dobrym wtarciem we włosy, więc mimo wszystko uważajcie na początku z nakładaną ilością. 
Olej ten stosowałam również na paznokcie, dzięki czemu stały się one mocniejsze i się nie rozdwajały.

Inne zastosowanie olejku jojoba:
- masaż
- olejowanie włosów
- dla osób z trądzikiem
- przy poparzeniu słonecznym
- przy zapaleniach skórnych
- zapobieganie rozstępom
- uelastycznia i działa przeciwstarzeniowo


Opakowanie produktu to szklana granatowa butelka z nakrętką. Niestety przez zbyt duży otwór możemy wylać sobie na rękę zbyt dużą ilość kosmetyku. Tak więc trzeba bardzo uważać, aby nie przelać, bo konsystencja olejku jest rzadka
To co bardzo mi się podobało to zabezpieczenie. Dzięki niemu mwmy 100% pewność, że olejek nie był nigdy otwierany.
Na zużycie 100ml kosmetyku mamy 12 miesięcy i powiem szczerze, że będzie mi ciężko zużyć cały olejek w tym czasie. Polecam więc podzielić się z mamą, czy rodzeństwem tym produktem. Jako, że jest on wszechstronnego użytku to może szybciej go wykorzystamy :)
No i teraz najważniejsze: cena. Za 100ml zapłacimy w sklepie MACROVITA 69zł, więc całkiem sporo. Polujmy więc na promocje, bo skład olejku jest naprawdę warty uwagi. Olejek można zakupić TUTAJ.
Ciekawostka: olejek ten produkowany jest w Grecji jak i inne kosmetyki znajdujące się w asortymencie sklepu MACROVITA.


Podsumowując: polubiłam ten olejek za bardzo dobre nawilżanie i szybkie wchłanianie. Olejek ten wchłania się praktycznie całkowicie, a w przypadku ewentualnych resztek łatwo je zmyć letnią wodą. Doskonale nadaje się dla suchych włosów, nie powodując efektu przetłuszczenia (oczywiście trzeba uważać z ilością, bo jednak jest to olej i może on w dużych ilościach dać taki efekt).
Skład jest całkiem dobry, mimo iż nie jest to w 100% sam olej jojoba. Niestety cena jest spora, bo 69zł za 100ml, ale proponuję polować na promocje, bo już widziałam w sklepie MACROVITA niższe ceny na cały asortyment olejków .
Zapraszam przy okazji do zapoznania się z asortymentem sklepu MACROVITA, ponieważ oprócz olejków znajdziemy tam również naturalne kosmetyki pielęgnacyjne. 

Ciekawostka: Firma ta jest grecką firmą, a większość składników zawartych w jej kosmetykach posiada certyfikat ekologiczny (pochodzą z nadzorowanych plantacji ekologicznych). Firma ta jest również producentem kilkunastu rodzajów miodu. MACROVITA jest pionierem w eliminacji z kosmetyków parabenów, czyli chemicznych konserwantów. Składniki używane do produkcji ich kosmetyków są również wolne od parabenów, nie były i nie są testowane na zwierzętach, nie zawierają substancji zmodyfikowanych genetycznie (GMO).


 

21 komentarzy:

  1. Opcja z olejkiem do masażu jest dla mnie najfajniejsza : )

    PS. Zapraszam jutro po darmowe cukierki Verbena ;) Więcej info u mnie na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem bardzo zainteresowana tym olejem, olejowałam 1,5 miesiąca macadamia ale bez efektów, a tu podoba mi sie jeszcze działanie przeciwłupieżowe, ja łupieżu nie mam ale inne problemy ze skórą głowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Likwiduje łupież już po jednym użyciu :)

      Usuń
  3. bardzo lubię olejki do masażu, no ale ich wadą często jest cena ;)
    cóż za przyjemności trzeba płacić....

    PS.ja również cieszę się ,że poznamy się poza siecią ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tam nie jestem masowana więc opcji masażu w olejkach nie wykorzystuję :)

      Usuń
  4. Dosyć fajny produkt ale cena, kurcze duża trochę.

    OdpowiedzUsuń
  5. też się ciesze na to spotkanie ;) a co do pierścionka , wystarczy że klikniesz na obrazek i od razu przekieruje Cię tam ,gdzie możesz go zamówić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cena spora bo ja za czysty olej jojoba dałam 24zł/250ml, ale fakt że jest to mieszanka olejków kusi do zakupu. Dobrze zrozumiałam że olej jojoba działa przeciw łupieżowo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak dobrze zrozumiałaś :) Działa pod tym względem naprawdę dobrze- aż się sama zdziwiłam :D

      Usuń
  7. słyszałem wiele dobrego na temat jojoby

    OdpowiedzUsuń
  8. Brzmi genialnie! Fajnie, że się szybko wchłania, właśnie długie czekanie i uczucie tłustości zniechęca mnie do stosowania olejków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale ten tej tłustości na włosach nie powoduje, więc jest naprawdę ok :)

      Usuń
  9. Coś czuję, że polubiłabym się z tym olejkiem.

    OdpowiedzUsuń
  10. spodobał mi się, szkoda że cena jest taka wysoka ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie bym go zastosowała na paznokcie,ale cena jest hardcorowa O.o

    OdpowiedzUsuń
  12. Cena faktycznie odstrasza, ale jest to produkt wielozadaniowy więc myślę, że można mu to wybaczyć :) Ja również bardzo się cieszę, że będę mogła zobaczyć kto się kryje po drugiej stronie! :) Pozdrawiam i obserwuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cena spora, ale faktem jest że jest to mieszanina olei, które razem zdziałają wiele :)

      Usuń
  13. Może go kiedyś wypróbuję, jak dorwę w promocji :P Cena regularna niestety spora :P

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...